IMG_6905

Antreprenoarele din Moldova susțin angajarea în câmpul muncii a refugiatelor din Ucraina

Companiile din Moldova sunt gata să ofere locuri de muncă refugiaților din Ucraina. Aceștia sunt invitații la întreprinderi unde li se prezintă oportunități de angajare dar și informații despre inițierea unei afaceri.

Astfel 18 refugiate din Ucraina au putut vizita Grupul ”BM” din Băcioi, companie specializată în producerea corpurilor de iluminat, a produselor de tipar și genților din lemn. Administratorii companiei le-au arătat refugiatelor procesul de producere, le-au povestit despre experiența de activitate a companiei și modul de a conduce și a dezvolta o afacere.

Refugiatele spun că experiența antreprenorilor moldoveni le va fi utilă. Unele deja se gândesc să-și deschidă afaceri în Moldova. E și istoria Tatianei din orașul Nicolaev, Ucraina. Femeia, împreună cu fiica și soțul se află în Moldova din martie 2022. Tatiana spune că familia a reușit să se integreze în societate. Soțul ei muncește. Fiica va merge la o școală din Moldova la toamnă, iar ea se gândește să-și deschidă o afacere.

Tatiana, orașul Nicolaev, Ucraina ”Vreau să-mi deschid o afacere. Vreau să mă integrez aici în Chișinău. Sau să lucrez la o întreprindere. Dar ar fi ideal să-mi realizez visul și să-mi deschid o companie. Poate aici voi obține experiență în acest sens. Desigur vreau să mă întorc în Ucraina și să-mi realizez visul. Dar experiență vreau să acumulez aici.”

Și pentru Eugenia din Harkov, Ucraina aceste vizite la întreprinderi sunt de un mare folos, spune femeia. Eugenia, cele 5 fiice ale sale și soțul locuiesc într-o suburbie a Chișinăului, într-o casă pe care o închiriază. În Ucraina, împreună cu soțul aveau o afacere cu aparate de cafea. Războiul însă a zădărnicit planurile oamenilor. Femeia spune că se gândește la un viitor aici în Moldova, de asta experiența antreprenorilor de aici este foarte importantă.

Eugenia Harkov, Ucraina ”Mi-a fost foarte interesant. Mi-au trezit inspirația. Deja mă gândesc la idei noi, să întreprind pași în a face ceva aici, de ce nu.”

Vizitele refugiatelor din Ucraina la întreprinderile din Moldova sunt organizate în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor afectate de crize pentru o societate mai bogată şi mai stabilă”, implementat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) în parteneriat cu Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), cu susținerea UN Women, și finanțat de Fondul Femeilor pentru pace și asistență umanitară.

”În calitate de reprezentanți ai mediului de afaceri din Moldova vrem să contribuim la integrarea în câmpul muncii și în societate a femeilor refugiate din Ucraina”, a menționat antreprenoarea Maria Bumbu, coproprietara companiei Grupul ”BM”. ”Prin aceste vizite pe care le întreprind aceste doamne la  companiile din Moldova, se depistează necesitățile lor, pentru care noi deja la rândul nostru putem veni cu soluții. Fie vorba de angajare, mentorat sau ucenicie la locul de muncă. Important e să găsim soluția pentru nevoile fiecărei”, a mai declarat Maria Bumbu, care mai deține și funcția de membră a Consiliului de Administrare AFAM.

Președinta Consiliului de Administrare AFAM, Carolina Bugaian a menționat în cadrul evenimentului că integrarea în societate a femeilor refugiate și abilitarea lor economică înseamnă, o independență financiară pentru ele însăși, dar și  o contribuție la  dezvoltarea economiei a țării gazdă. AFAM va continua organizarea vizitelor refugiatelor la întreprinderile din țară pentru  a le familiariza cu oportunități de angajare și împărtăși practici bune în domeniul dezvoltării profesionale și antreprenoriale, a mai subliniat Carolina Bugaian.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *