p31

Carmina Vicol, CEO, „Prime Capital”

„Nu trebuie să renunţi la visuri, ci să mergi înainte.”

Dacă aş avea posibilitatea să fiu din nou la început de cale, nu ştiu dacă aş schimba ceva. Probabil da, probabil nu. Îmi place ceea ce fac acum şi ceea ce am făcut anterior. Au fost şi greşeli, care s-au transformat însă în experienţă. Ceea ce mi-aş dori este o experienţă internaţională mai vastă şi şcoli mai bune. În prezent tinerii au mai multe posibilităţi, pe care eu nu le-am avut, atunci fiind încă perioada Uniunii Sovietice.

Dezvoltarea continuă este foarte importantă. Încerc în permanenţă să-mi îmbogăţesc cunoştinţele şi experienţa. Citesc diverse cărţi şi articole, frecventez conferinţe, în cadrul cărora are loc un schimb de opinii între specialiştii din domeniul în care activez.

Am o experienţă vastă în domeniul bancar. La un moment dat am luat o pauză, întrucât voiam să-mi dedic timpul afacerii de familie pe care o aveam. Dar am primit o ofertă de la câţiva investitori străini şi iată aşa a apărut compania „Prime Capital”.

Cel mai mare obstacol pentru noi este dimensiunea pieţii. Avem o piaţă foarte mică şi orice acţiune ai întreprinde, aceasta nu devine una de amploare. În plus, avem dificultăţi legate de dezvoltarea economică a ţării. Nu suntem o ţară cu economie dezvoltată şi nici afacerea pe care o lansezi nu poate creşte pe cât ţi-ai dori. Crizele care au dat peste noi au fost obstacole serioase şi dificil de gestionat, dar le-am făcut faţă.
Realizarea mea cea mai importantă este însăşi compania şi echipa de profesionişti pe care o am. Este imaginea companiei şi numele după care o cunosc toţi. Este portofoliul de clienţi, pe care am reuşit să-l adunăm, şi, nu în ultimul rând – încrederea clienţilor.

Mentorul meu a fost reprezentantul acţionarilor. De la el am învăţat foarte multe. Am, de fapt, o listă mare de oameni pe care aş putea să-i menţionez, căci în fiecare colectiv a fost cineva de la care am învăţat. Şi, bineînţeles, familia mea, care mi-a fost alături şi m-a susţinut mereu.
În timpul liber îmi place să călătoresc, pentru că aşa pot cunoaşte oameni şi locuri noi. Îmi place să pictez, ceea ce este o metodă mai specială de relaxare pentru mine. Iar un alt hobby, mai nou, este fotografia.

Susţin femeile în afaceri şi sunt foarte activă în acest sens. Sunt una dintre fondatoarele AFAM, сompania pe care o conduc este semnatară a principiilor de abilitare a femeilor. Avem un colectiv alcătuit pe jumătate din femei. Încerc mereu să ajut pe cineva, atunci când pot. În plus, am făcut foarte mult mentorat. De asemenea, încerc să încurajez unele idei şi la nivel de comunicare relaţională.

Recomandarea mea pentru femei este să nu renunţe la visuri şi să meargă întotdeauna înainte. Să aibă, bineînţeles, curajul de a lansa o afacere, studiind şi informându-se despre domeniul dat. Un aspect căruia trebuie să îi dea atenţie sunt riscurile şi finanţele.

Acest articol a fost creat de către Asociaţia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), în cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.

Comments are closed.