„Numele mentorului meu este Ambiţia.”
Primul meu job a fost legat de vânzări de computere şi accesorii. Ulterior am activat în calitate de manager în vânzarea materialelor de construcţie. În 2005, împreună cu încă o persoană, am lansat o afacere 50:50. Vindeam materiale de construcţie şi prestam servicii de reparaţie a obiectelor mici. Din 2012 am început totul de la zero. Am început să administrez o altă companie, la care activez şi acum – „Industrial Construct Grup”. Compania are trei direcţii de activitate – construcţii, comerţ cu mărfuri nealimentare şi comerţ cu mărfuri alimentare.
Pot să mă descriu ca fiind o persoană ambiţioasă. Mereu mi-am dorit să fiu independentă. Deviza mea a fost şi este: „Trebuie să faci ceea ce îţi place”.
Am renunţat definitiv la contracte de subantrepriză. Analiza pieţei din domeniul construcţiilor şi experienţa m-au ajutat să aleg un anumit segment din piaţa construcţiilor. Aveam deja imaginea afacerii mai bine conturată. Știam ce promovez, ce ofer, de ce angajaţi am nevoie. Am început cu lucrări relativ mici – construcţii de câteva sute de metri pătraţi. Apoi am mai crescut, am căpătat experienţă. Segmentul de pe piaţa de construcţii pe care ne aflăm acum este reprezentat de „construcţii la gri”. Ulterior am lansat o activitate de comerţ. Din 2013 am început să importăm direct de la producători în primul rând specialităţile noastre: o gamă de ciocolată caldă naturală şi becuri anti-ţânţari. După aceasta am încheiat contracte de distribuţie pentru mai multe mărfuri de uz casnic. Actualmente ne dezvoltăm atât în sfera comerţului, cât şi cea a construcţiilor.
Una dintre cele mai importante dificultăţi în afacerea curentă este sistemul de lucru cu reţelele de magazine – de mai mulţi ani s-a dezvoltat aşa-numitul sistem de primire spre comercializare. Investeşti banii tăi, achiţi producătorului pentru marfă, magazinul local ia de la tine marfa spre comercializare, şi dacă se vinde – bine, ţi-o achită cu amânarea plăţii, iar dacă nu se vinde – ţi-o întoarce. Acest sistem este un impediment în dezvoltarea comerţului şi ar trebui combătut de autorităţi. Dintre realizări aş menţiona faptul că întreprinderea a trecut cu bine de ultimii ani destul de complicaţi din punct de vedere economic. O altă realizare a fost atunci când beneficiarul mi-a predat terenul şi a primit totul gata.
Nu am urmat paşii cuiva. Ceea ce am făcut până acum a fost din ambiţia mea. Adică aş putea spune că numele mentorului meu este Ambiţia. Precum am menţionat şi mai devreme, sunt o persoană ambiţioasă. Din păcate, nu am o persoană care să mă sfătuiască şi să mă ghideze, însă permanent am admirat persoanele care au creat şi au realizat ceva frumos.
Particip la conferinţe, mese rotunde, evenimente de networking. De asemenea, merg la diferite cursuri ce ţin de construcţii şi promovare. Aş dori să fac mult mai multe, dar timpul nu prea îmi permite.
Dacă aş fi din nou la început de cale, cred că aş fi mai atentă cu oamenii cu care lucrez. Mă strădui să încurajez doamnele şi domnişoarele pe care le cunosc să fie mai active, să nu le fie teamă de dorinţele şi planurile lor, să încerce şi să meargă înainte. Dau sfaturi doar celor care mi le cer. Mergeţi înainte atât cât este rezonabil şi nu vă fie teamă de greşeli, căci greşelile sunt tot o experienţă.
Acest articol a fost creat de către Asociaţia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), în cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.