„Cel mai mare pericol este să crezi că ştii tot şi că nu mai ai ce învăţa.”
Viaţa mea este alcătuită din provocări şi oportunităţi, iar eu îi mulţumesc vieţii pentru acest lucru. Prima provocare întâlnită a fost comunicare prin folosirea corectă a limbilor rusă, română și engleză. În meseria mea reuşeşti multe dacă ştii să comunici. De fapt, în orice domeniu multe aspecte depind de comunicare. Iar dacă vrei să reuşeşti, trebuie să comunici efectiv cu cei din jurul tău. Am investit în cunoaşterea bună a celor trei limbi.
De meserie sunt jurist, licențiată a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. La început mi-a fost greu, eu venind în România după o şcoală rusă. Însă mereu am fost ambiţioasă şi doream să fiu prima în toate, am lucrat mult şi am obţinut succese.
Am activat în mai multe companii, inclusiv în funcţii de conducere. Aş putea menţiona câteva, precum Banca Mondială, Sun Communications, Pro Credit Bank etc. Ultimul job a fost în cadrul companiei British American Tabacco, care m-a detașat la oficiul său din Kiev.
De un an sunt în ţară, întrucât, împreuna cu familia mea am hotărât să revenim în Chişinău. Am acceptat propunerea companiei Bemol Retail, și am fost re-aleasă pentru următorii doi ani ca Membru al Consiliului de Directori ai Camerei Americane de Comerţ.
Sunt mai multe persoane care au apărut la locul şi momentul potrivit în viaţa mea şi sunt sigură că mi-au influenţat deciziile şi alegerile fără să ştie acest lucru. Dar mereu îl voi aminti pe primul meu mentor – mama, care şi acum mă susţine. Ea este persoana cu care mă consult şi anume ea a contribuit foarte mult la ceea ce sunt acum.
Cel mai mare pericol este să crezi că ştii tot şi că nu mai ai ce învăţa. Trăim într-o lume mare şi cu o concurenţă acerbă. Eu mă perfecţionez continuu. Am făcut studii de doctorat în Cluj-Napoca, m-am adaptat la sistemul juridic din Moldova, am urmat diverse cursuri, schimburi de experienţă în cadrul companiilor unde am lucrat, dar şi pe cont propriu, mai ales în parte ce ţine de dezvoltarea afacerii şi comunicarea eficientă. Mereu încerc să fiu la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniul meu de activitate. În acelaşi timp sunt interesată de domenii precum relaţiile publice, lobby şi advocacy şi citesc multe despre acestea. În plus, mă conduc de principiul că dacă faci un lucru, ori îl faci cum trebuie, ori nu îl faci deloc.
Cred că întotdeauna trebuie să existe egalitate de şanse. Ne aflăm într-un secol cu un ritm nebun şi am depăşit multe stereotipuri. Nimeni nu se mai întreabă deja dacă femeile merită mai mult sau mai puţin. Egalitatea de şanse există şi se respectă. Avem femei care au reuşit. Femeile trebuie să înţeleagă că nu mai au piedici ca înainte, iar tot de ce au nevoie este dorinţa de a face o schimbare.
Acum, în Republica Moldova, suntem martorii unui val de feminism şi de femei puternice. Avem exemple de femei de succes, dar şi de organizaţii conduse de femei sau care au ca scop să promoveze şi să susţină femeile. Este important ca femeile să-şi redobândească încrederea în sine. Femeia trebuie să facă lucrul care îi place şi să-şi permită luxul de a alege.
Dacă vor să facă carieră şi sunt sigure că asta este ceea ce îşi doresc, femeile trebuie să meargă înainte. Să asculte pe cei din jur, să nu renunţe la corectitudine în ceea ce fac, să fie perseverente şi să nu piardă încrederea în sine. Să nu sacrifice familia, deoarece nu poţi să ai o carieră de succes cu o familie nefericită. Să nu uite de valorile adevărate şi de faptul că aparenţele înşeală. Să facă bine ceea ce fac şi să facă doar ceea ce le place, căci doar aşa vor reuşi. Iar dacă reuşesc femeile, va reuşi întreaga societate, deoarece femeile sunt mame, soţii, surori și fiice. Ele sunt capabile să producă fericire pentru mai mulţi. Eu nu le doresc succes cu orice scop, ci să fie împlinite în ceea ce fac.
Acest articol a fost creat de către Asociaţia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), în cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.