p9

Irina Sinica, Fondator, „Sinica Construct”

„Pentru dezvoltare şi desăvârşire nu există o vârstă ideală, nu există limite.”

În anul 2007 am înfiinţat propria mea companie, „Sinica Construct”, care ulterior şi-a consolidat poziţia şi şi-a îndreptat vectorul de dezvoltare spre furnizarea unor servicii de calitate şi autorizate în sfera construcţiilor, reparaţiilor, amenajărilor interioare şi arhitecturii peisagere sub îndrumarea profesioniştilor noştri autorizaţi şi departamentului tehnic.

Marea dificultate cu care m-am confruntat a fost decizia de a fi singurul membru al echipei, fără co-fondatori şi cu un capital destul de mic. Modestul capital a fost suficient pentru a acoperi cheltuielile suportate pe parcursul primelor luni, şi atât. Apoi am rămas doar cu dorinţa de a creşte şi a mă dezvolta. Transpunerea acelui vis în realitate, la momentul respectiv, părea ceva imposibil de realizat. Toate veniturile generate din serviciile de proiectare erau direcţionate către acoperirea cheltuielile interne ale companiei, achiziţionarea echipamentelor necesare, licenţierea lucrărilor, instrumentelor, şi nu în ultimul rând – plata arenzii pentru spaţiul folosit. Însă cu paşi mici, fără încercări zadarnice de a face imposibilul, am început să acumulez experienţă şi cunoştinţe valoroase în domeniul marketingului, pe care le-am aplicat în procesul de dezvoltare, am început să vizualizez o perspectivă mai bună pentru „Sinica Construct”. Factorul cheie a devenit echipa mea formată din specialişti înalt calificaţi în domeniul construcţiilor. Cunoscând dificultăţile întâmpinate de către proiectanţii care doresc să-şi transpună ideile în realitate, suntem mereu gata să încheiem relaţii de colaborare cu diverşi arhitecţi şi designeri, la dispoziţia cărora punem o gamă largă de servicii.

Am absolvit Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei. Am dobândit cunoştinţe suplimentare în domeniul graficii şi publicităţii frecventând Şcoala de Design din cadrul catedrei, unde îi aveam în calitate de mentori pe designerii şi graficienii din Moldova, Grigore Bosenco şi Iurie Ambros. Am avut marele privilegiu de a lucra şi învăţa alături de un foarte vrednic arhitect pe nume Jinchin Ghenadie. Experienţa mea creativă şi profesională se bazează pe o serie întreagă de evenimente, atât pozitive, cât şi negative. Ceea ce nu ne omoară, ne face mai puternici.

Femeile întâmpină mult mai multe obstacole decât bărbaţii atunci când încearcă să urce tot mai sus pe treptele carierei. Acestea pun instinctul matern în prim plan, şi trebuie să depună un efort considerabil pentru a reveni la ritmul de muncă dinaintea începerii concediului de maternitate. Simpla existenţă a copiilor pune în gardă angajatorii, deoarece acest fapt, în concepţia lor, ar putea avea un oarecare impact negativ asupra performanţei. Este un comportament discriminatoriu extrem de nedrept. Dar există domenii în care femeie se descurcă cel mai bine.

Pentru dezvoltare şi desăvârşire nu există o vârstă ideală, nu există limite. De curând, am devenit membru al Asociaţiei Femeilor de Afaceri. Pentru mine acest pas a fost ca o gură de aer proaspăt. Comunicarea cu diferite femei din Moldova, care se disting printr-o voinţă puternică, de la care ai ce învăţa, care, pe lângă familie, se bucură şi de o carieră şi afacere fructuoasă, care sunt încrezute în propriile forţe în orice situaţie, mă inspiră. Atunci am simţit că am păşit pe o nouă treaptă a carierei mele de antreprenor.

Tuturor celor care planifică să iniţieze o afacere sau care gestionează deja una nu pot să le sfătui decât să meargă cu paşi siguri spre realizarea scopurilor propuse, să stabilească obiective şi să găsească soluţii, fără a se îngropa în propriile vise şi a-şi plânge necontenit de milă. Depuneţi toate eforturile pentru a transpune ideile voastre în practică.

Acest articol a fost creat de către Asociaţia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), în cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei

Comments are closed.