p111

Mariana Rufa, Director Executiv, Asociația Businessului European

„Anumite realizări te motivează și te fac să mergi înainte.”

Mariana Rufa este directoarea executivă a Asociației Businessului European. „Aici sunt de la început, din momentul fondării. Organizația a fost creată în octombrie 2010, de către zece cei mai mari investitori în Republica Moldova. Iar eu am venit la un moment când îmi doream o schimbare și în urma unui interviu am fost selectată.”

Ea explică că organizația sa de suflet activează pe trei direcții esențiale: lobby și advocacy cu scopul de a schimba legislația națională și de a acorda la cea Europeană, găsirea partenerilor internaționali pentru membrii asociației şi dezvoltarea și instruirea companiilor din Republica Moldova.

„Cea mai mare provocare pentru mine a fost și este situația gravă din sectorul economic în raport cu ceea ce oferă statul acestui sector și cât de profundă este coprupția la nivel de autorități de stat. O altă provocare este mentalitatea, la nivel de propria persoană, dar mai mult la antreprenorii care acceptă cu greu schimbările”.

Consideră o reușită grupul de oameni „care cred în valorile UE și care cred în Moldova noastră și anume în schimbarea ei; care au acceptat provocarea de a participa în modificarea cadrului legislativ și de a beneficia de acel suport pe care îl oferă organizația”, spune Mariana.

Mentori îi sunt toți oamenii frumoși pe care îi întâlnește. Totodată, pe lângă aptitudini, Mariana Rufa învață și calități personale de la aceștia. Însă ne mărturisește că pentru ea cel mai important este că familia sa i-a fost alături și nu s-a plâns că este mai ocupată. „Apreciz foarte mult acest fapt, că nu m-au încurcat”.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi inovații participă anual la reuniunea EBA. „Acest fapt mă ajută să învăț cele mai bune practici și să le aduc în țară”. Timpul liber și-l petrece cu familia și copiii. Alte ocupații care îi aduc plăcere sunt sportul și călătoriile.

Crede că o femeie nu poate exista fără un bărbat așa cum nici un bărbat fără o femeie, dar crede că doar cu o femeie în frunte Moldova va prospera. Argumente întru susținerea acestei supoziții este faptul că femeile au unele aptitudini mai puternice bărbații, totodată ele sunt mai integre și mult mai pasionate de ceea ce fac.

Tuturor femeilor le recomandă să nu asculte persoane necompetente, iar dacă doresc să afle ceva, să o facă din surse veridice. Un alt aspect sunt specialiștii pe care nu trebuie de economisit, aceștia fiind cheia succesului. Iar pentru a fi cele mai bune în domeniul pe care și l-au ales – să se informeze mereu despre inovațiile existente.

Acest articol a fost creat de către Asociaţia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), în cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.

Comments are closed.