p15

Olga Melniciuc, Membra Consiliului de Administrare AFAM

„Dorul de Moldova şi dorinţa de a fi utilă acasă m-au făcut să revin mereu.”

Nu mă vedeam angajată ca economist când am aplicat la facultate. Mă vedeam antreprenoare. În timpul facultăţii, la 19 ani, am lansat prima mea afacere. În căminul studenţesc am închiriat o cameră şi am cumpărat câteva maşini de spălat şi uscat, iar studenţii achitau pentru a-şi spăla hainele. După această primă experienţă mi-am spus că asta vreau să fac în viitor – să câştig bani prin a ajuta oamenii.

Apoi am aplicat la un centru de cercetare şi studii avansate în domeniul Afacerilor Europene în Serbia. În 2007, după o perioadă de lucru în cadrul Ministerului de Integrare Europeană în Bucureşti, am decis să revin în ţară. Dorul de Moldova şi dorinţa de a fi utilă acasă m-au făcut să revin mereu.

M-am angajat la ODIMM, unde am activat ca şefă a direcţiei de planificare, coordonare şi monitorizare a programelor pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii. Analizam problemele sectorului, veneam cu iniţiative şi găseam parteneri şi finanţatori. Am învăţat să elaborez strategii şi proiecte, cum lucrează donatorii şi, peste aproape 5 ani, am hotărât că este timpul să continui pe cont propriu. Astfel, în 2012 plec de la ODIMM şi deschid o afacere de consultanţă în accesarea fondurilor nerambursabile pentru sectorul privat şi non-profit.

În 2011 iniţiez, împreună cu o echipă de voluntari, proiectul LeaderSHE – un program de dezvoltare pentru tinere cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani. Dintr-o iniţiativă mică acest proiect devine unul renumit nu doar în Moldova, dar şi peste hotarele ei, ca de exemplu în SUA, România, Serbia, Ucraina şi Azerbaidjan. Acesta este meritul întregii echipe cu care am visat în unison şi am depus toate eforturile pentru realizarea acestor visuri. Din dorinţa mea de a comasa două priorităţi care mă inspiră – antreprenoriatul şi dezvoltarea femeilor – a apărut AFAM. AFAM este o platformă pentru femei puternice, dedicate şi implicate, femei care schimbă lumea prin antreprenoriat, care sunt deschise noilor provocări şi nu cunosc cuvântul „stop”! În prezent avem peste 50 de membre, iar numărul acestora este în permanentă creştere.

Citesc foarte mult şi ascult. Am mereu în maşină câteva cărţi audio, preponderent din domeniul afacerilor şi autodezvoltării. Foarte mult învăţ de la oameni. Fiecare om este ca o carte pentru mine.

Nu cred că succesul este un rezultat final, ci mai degrabă un proces continuu care vine printr-o permanentă schimbare şi inovare. Niciodată nu ezit să ies din zona de confort şi chiar caut oportunităţi de a o face. De fiecare dată încerc ceva nou şi îmi place să mă descopăr. Sunt în permanentă mişcare.

Susţin femeile şi le ajut. O fac prin intermediul AFAM, dar şi personal, ca mentor. Am devenit mult mai sensibilă la ceea ce se petrece în domeniul egalităţii de gen în viaţă antreprenorială, bat alarma şi sensibilizez pe alţii. Prin propriul exemplu demonstrez că femeile pot reuşi şi pot ajunge foarte departe dacă îşi doresc acest lucru.

Femeilor le recomand să nu se sperie de eventualele eşecuri, căci fără acestea nu ar exista reuşitele. Să nu le fie frică să creadă în visurile lor şi să îndrăznească să viseze la lucruri măreţe. Să nu le fie frică să trăiască în afara propriilor limite şi a stereotipurilor societăţii. Să rămână autentice şi încrezute în sine, în ciuda aşteptărilor altora. Iar când cresc şi avansează, să nu uite că au responsabilitatea să promoveze şi să ajute pe alte doamne. Pentru că împreună suntem mai puternice şi dacă nu ne ajutăm noi, atunci cine?

Acest articol a fost creat de către Asociaţia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), în cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.

Comments are closed.