p171

Otilia Drăguţanu, Director, Berlizzo Group, Președinta AFAM

„Capacitatea de a nu-ţi pierde speranţa îţi aduce succesul.”

Mă mândresc că am reuşit să fac din companie ceea ce mi-am propus. Este exact ceea ce mi-am imaginat acum 13 ani, când am hotărât să-mi încep propria afacere. Am început cu servicii de traduceri, iar acum am ajuns să oferim multe alte servicii: organizare de evenimente, comunicare şi relaţii cu publicul, călătorii, consultanţă în HR. Berlizzo se află la etapa de dezvoltare şi avem planuri să exportăm unele servicii.

Susţinerea familiei mi-a dat putere, mai ales cea a soţului meu care m-a susţinut şi m-a încurajat şi o face în continuare. El este cel care mi-a oferit încrederea că voi putea face afaceri. Pe atunci nu era atât de frecvent ca un tânăr sau o tânără să facă afaceri, însă el mi-a spus să nu stau mult pe gânduri şi să fac acest pas: „Dacă nu vei putea tu, atunci nu va putea nimeni” mi-a spus. Tot de la el am învăţat cât de important este să fii organizat. De fapt, am o mulţime de oameni de la care am învăţat câte ceva. Cerul mi-a adus mereu în cale oamenii de care aveam nevoie. Un mentor bun poate fi oricine şi avem ce învăţa de la fiecare persoană pe care o întâlnim în viaţă.

Obstacolul cel mai mare cred că este pierderea speranţei. Atitudinea unei persoane în ceea ce face determină rezultatul. Capacitatea de a nu-ţi pierde speranţa îţi aduce succesul, cred eu. Bineînţeles am întâlnit şi dificultăţi, cum ar fi insuficienţa surselor financiare, fluctuaţiile de personal, investiţiile, dar cu efort şi muncă le-am depăşit pe toate. În plus, rezultatul a fost unul pe măsură.

Dacă aş putea întoarce timpul, aş investi în autodezvoltare şi autoinstruire. Acum mă bucur că sunt o mulţime de posibilităţi de dezvoltare. Prima sursă pentru mine sunt cărţile. Citesc foarte mult, de la literatură de specialitate până la cea de dezvoltare personală şi ficţiune.

În plus, încerc să mă înconjor cu două categorii de oameni – unii de la care am ce învăţa şi alţii pe care îi pot învăţa eu ceva. Totodată urmăresc antreprenori cunoscuţi din lume şi traineri în dezvoltarea personală.

Femeilor le recomand să aibă încredere în ceea ce pot face, în ceea ce sunt şi ce pot deveni. Este foarte important să ai o pasiune, căci este mai uşor să faci afacere dintr-o pasiune. Totodată le recomand să asculte pe oricine întâlnesc în cale, căci de la orice om poţi învăţa ceva util. Să-şi creeze un cerc de oameni care să le susţină şi să le încurajeze – oameni care să le crească încrederea în sine. Şi bineînţeles să aibă curaj, perseverenţă, pentru a le reuşi pe toate şi să muncească pentru a-şi realiza visele.

Eu, absolut întâmplător, am o echipă formată, în mare parte, din femei. Mereu încerc să le cresc încrederea în sine şi să le arăt că o femeie poate obţine orice. Totodată încerc să le inspir prin propriul exemplu, întrucât sunt şi mentor în cadrul unui program de abilitare a femeilor. Iar pe viitor doresc să dedic mai mult timp pentru a ajuta, sfătui şi inspira cât mai multe femei.

Acest articol a fost creat de către Asociaţia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), în cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.

Comments are closed.