„Când faci ceea ce îţi place, investeşti timp şi efort fără să oboseşti.”
Sunt arhitect de profesie şi afacerea pe care o conduc împreună cu soţul este în acest domeniu. Imediat după absolvire m-am angajat la o companie care proiecta mai mult pentru piaţa rusă. Soţul meu însă începuse încă din timpul facultăţii să lucreze singur şi se concentra mai mult pe designul de interior. Treptat am început să realizăm unele proiecte împreună. La început lucram în paralel cu jobul, dar apoi am trecut în echipa soţului.
La început eram doar trei persoane în companie: eu, soţul Vladimir Pânzaru şi Irina Andronic. Lansarea afacerii ne-a învăţat o mulţime de chestii. Multe lucruri le-am aflat singuri, uneori chiar din propriile greşeli. Am simţit nevoia unui mentor cu experienţă, care să ne îndrume, dar nu am avut parte de unul. Spre deosebire de alţi colegi ai noştri, noi nu suntem din familii de arhitecţi şi nu a avut cine să ne destăinuie micile secrete ale profesiei. Am descoperit singuri cum să conduci o afacere, cum să comunici cu clienţii, cu angajaţii şi cred că am reuşit.
Realizarea cea mai mare este imaginea noastră pe piaţă. Am creat-o prin muncă şi este bazată pe fapte şi încredere. Majoritatea clienţilor noştri vin în urma recomandărilor sau apelează repetat la serviciile noastre. Avem clienţi deosebiţi, care înţeleg rolul unui arhitect şi a unui designer de interior. Ne străduim mereu să facem astfel încât totul să fie bine şi frumos, iar clientul să fie mulţumit.
Urmărim câteva surse web în domeniul dat pentru a fi la curent cu noile tendinţe în materie de arhitectură şi design. Comunicăm cu specialiştii din domeniu din afara ţării. Ne străduim mereu să avem un schimb de experienţă. Avem o colaborare frumoasă cu cei din breasla arhitecţilor din ţară. Ţinem legătura cu facultatea şi, dacă avem nevoie de un specialist tânăr, atunci cerem recomandări de la ei.
Cred că pentru o femeie este important să facă ceea ce îi aduce plăcere. Căci atunci când faci ceea ce îţi place, investeşti timp şi efort fără să oboseşti şi astfel obţii succesul. Când eram mai tânără, eram mai feministă – voiam carieră, voiam să răstorn munţii. Dar de când am familie, priorităţile s-au schimbat. Iar faptul că administrez afacerea împreună cu soţul îmi este de mare ajutor. Acum, cât copiii sunt mici, mă străduiesc să le acord lor mai mult timp, dar când vor fi mai măricei, mă voi concentra şi pe carieră.
Acest articol a fost creat de către Asociaţia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), în cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.