402405027_741916641310688_1849631092054128806_n-Recovered

Vreau să ajut alte femei să poată ieși la serviciu în timp ce se află în concediul de îngrijire a copilului

Victoria Curteanu este pedagog de profesie. Femeia are doi copii de 11 și 9 ani. Victoria lucrează la o Casă comunitară pentru copii aflați în situații de risc.

După ce i-a născut pe cei doi fii ai săi, a vrut să iasă cât mai repede din concediul de îngrijire a copiilor, la muncă. Însă pentru că nu a avut cu cine-i lăsa, până i-a dat la grădiniță, a trebuit să stea cu ei acasă.

”Foarte mult mi-aș fi dorit să găsesc o creșă acum 11 ani ca să-l las măcar pe două-trei ore pe fiu, ca să pot merge să lucrez undeva part-time.  Dar pe atunci nici nu se auzea de așa ceva. Da, existau creșe private, dar acolo ne primeau doar după 2 ani. Dar nici pe acea creșă nu mi-o permiteam pentru că era exagerat de scumpă”, își amintește Victoria.

În situația Victoriei erau și alte femei cu care comunica. Dar nu prea aveau ce face, fiind nevoite să se resemneze, renunțând la gândul să meargă mai devreme la un serviciu pentru ați câștiga existența, cât sunt în concediul de îngrijire a copilului.

La finele anului 2023 Victoria a aflat despre ”Programul de suport privind inițierea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor la domiciliu” lansat de Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova în parteneriat cu organizația internațională de caritate Street Child și cu susținerea Organizației Internaționale a Muncii.

Acesta presupunea două instruiri informative despre deschiderea creșelor până la 5 copii în propriul domiciliu, conform legislației în vigoare. Imediat s-a înscris la aceste cursuri. ”Vreau să ajut alte femei să poată ieși la serviciu în timp ce se află în concediul de îngrijire a copilului, dându-le posibilitate să-și lase copiii într-un loc sigur, chiar de la cea mai fragedă vârstă, de asta m-am înscris la acest program”, spune Victoria.

În cadrul instruirilor Victoria a aflat mai multe despre aspectele legale privind deschiderea creșelor, despre pașii obținerii unei patente în domeniu, despre cum să gestionezi bugetul creșei etc. Victoria a mai învățat cum trebuie administrată o afacere la domiciliu dar și despre serviciile suplimentare și sursele de informații pe care prestatorii de servicii le pot utiliza atunci când încep sau administrează o afacere.

Femeia spune că este entuziasmată să deschidă o afacere acasă. Asta îi va oferi și ei o independență financiară, Victoria demult se visa o femeie de afaceri, acum visul ei prinzând aripi.

Prin intermediul ”Programului de suport privind inițierea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor la domiciliu” lansat de Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova în parteneriat cu organizația internațională de caritate Street Child și cu susținerea Organizației Internaționale a Muncii, participantele pot aspira și la un pachet de suport financiar pentru adaptarea spațiului la standarde minime necesare pentru creșă.

Pentru asta Victoria este în procesul întocmirii unui plan de afaceri bine argumentat pe care urmează să-l prezinte unui juriu riguros.

Îi urăm succes Victoriei și tuturor celorlalte 30 de participante ale Proiectului.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *