Ludmila Furtuna

Ludmila Furtună: „Mi-a fost mai greu și când am plecat în Italia, și când am revenit acasă”

Îmi spun povestea, în special, pentru diasporă. Cunosc multe femei care vor să facă ceva, dar le este teamă. Eu am emigrat în Italia cu soțul în 2001. El a plecat primul. Aveam 22 de ani și o lăsam pe fetița noastră de 7 luni în grija mamei mele. Am revenit acasă pentru studii. În 2005, am intrat la Universitatea de Medicină din Chișinău și am continuat studiile la Parma, unde m-au înmatriculat în anul 6 la Medicină.

Viața începea să se aranjeze. Fetița o luasem cu noi deja. Aveam diferite joburi ca să ne putem întreține. Făcusem rezidentura în anesteziologie. Am locuit 17 ani în Italia. Aveam o viață foarte activă. Dar dorința de a reveni acasă persista. Soțul s-a întors în 2014 în țară și a deschis o afacere – o companie de producere de biscuiți. Mie mi-a fost mai greu și când am plecat în Italia, și când am revenit acasă.

Brusc m-am trezit într-o altă realitate. Vedeam totul în culori sumbre. Observam tot ce era negativ. Soțul m-a susținut mult să văd și părțile pozitive. Acum, într-adevăr, văd că întoarcerea mea aici nu a fost întâmplătoare.

Când m-am reîntors în R. Moldova, m-am angajat la un centru medical privat din țară unde am activat aproximativ 8 luni. Eu sunt specialistă în anestezie, reanimare și terapia durerii. Despre ultima am adunat experiență în Italia. Acolo, după legea națională, responsabili de terapia durerii sunt reanimatologii și anesteziologii. Respectiv, la sfârșit de studii, suntem specialiști în terapia durerii de toate tipurile: durerile oncologice, paliative, acute, cronice.

Ieșind în concediul de maternitate, cu susținerea soțului, am decis să deschidem un centru al nostru. Am accesat un grant în cadrul programului „Femei în afaceri” și, practic, am cumpărat bicicleta și am început să învățăm să mergem pe ea. Grantul ăsta venea într-o perioadă în care eu sufeream, voiam înapoi în Italia. Tânjeam după viața mea de acolo. Atunci am înțeles că totuși trebuie să mă apuc de treabă aici și să mă concentrez pe acest centru.

Astăzi avem rezultate foarte bune, iar eu sunt într-un proces de continuă perfecționare. Chiar și acum merg la perfecționări în Italia. Știu de ce mai avem nevoie, dar pentru asta avem nevoie de investiții mari și o luăm pas cu pas. Terapia durerii trebuie să devină, și la noi în țară, o lege: pacientul trebuie să aibă dreptul să trăiască fără durere.

Ludmila Furtună este fondatoarea Centrului medical Multi Medica.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *