402405027_741916641310688_1849631092054128806_n

Mi-a plăcut experiența preluată de la europeni care știu să mențină creșe bine dotate pentru copii

Olesea Cebotari se numără printre moldovenii care transpun în viață experiența care au acumulat-o aflându-se în străinătate.

Olesea este de profesie, logoped și psihopedagog. Pe perioada mai multor  ani, făcut schimbi  de experiență în Berlin Germania și în Venlo, Olanda. O perioadă a activat în Liege, Belgia.

În țările europene a învățat multe despre serviciile alternative de îngrijire a copiilor. I-a plăcut mult abordarea în tot ce ține de sistemul de educație timpurie, care este unul integrat, incluziv și de calitate. Părinții își pot aduce copiii în creșe bine amenajate, primitoare, unde copiii se simt în largul lor imediat ce pășesc pragul instituției.

Revenind acasă Olesea a decis  să-și întemeieze propria afacere. În 2021 a fondat un Centru Educațional pentru copii, ,,Căsuța Copilăriei”, cu mottoul ”Mereu alături de părinți”. Centrul se ocupă cu îngrijirea și dezvoltarea copiilor. Aici părinții își pot aduce copiii atât pentru câteva ore, cât și pe toată ziua cu program extins. Copiii beneficiază de programe individualizate și programe de logopedie și psihopedagogie.

Olesea își dorește să îmbunătățească și să diversifice serviciile Centrului. În viitorul apropiat, la cererea mămicilor, vrea să lanseze un serviciu nou – un program zi și noapte pentru copii – ”24/24”. Astfel, este în cautarea unor investiții pentru ca visul să devină realitate.

În noiembrie 2023, Olesea a aflat despre oportunitatea participării la ”Programul de suport privind inițierea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor la domiciliu” lansat de Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova.

Astfel, a aplicat și a participat la un curs de instruire antreprenorială și ”soft skills”, în cadrul căruia a aflat mai multe informații utile și și-a consolidat abilitățile pentru dezvoltarea afacerii. În cadrul instruirii a învățat, împreună cu alte 30 de participante, despre noi aspecte legate de serviciile alternative de îngrijire a copiilor în Republica Moldova.

Olesea spune că acest program este extrem de important atît pentru femeile ce doresc să deschidă și să dezvolte o afacere, cât și pentru femeile care iși doresc să acceseze piața muncii.  A dezvoltat un plan de afaceri cu care va aplica și la componenta de grant, iar finanțarea obținută o va investi în dezvoltarea afacerii sale pentru a impunătăți calitatea serviciilor și a elementelor de infrastructură educațională.

”În lumea de astăzi, mediul de îngrijire oferit de creșele la domiciliu, este crucial pentru abilitarea economică a femeilor, dar este și un element crucial de atenție pentru copiii aflați în anii lor de formare. Sunt determinată să lucrez și să contribui pe această cale la aceste procese importante a societății noastre”, ne-a relatat Olesea.

Prin intermediul ”Programului de suport privind inițierea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor la domiciliu” lansat de Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova în parteneriat cu organizația internațională de caritate Street Child UK și cu susținerea Organizației Internaționale a Muncii, participantele pot aspira și la un pachet de suport financiar pentru adaptarea spațiului la standarde minime necesare pentru creșă.

La mai mult și la mai mare, Olesea!

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *