Daniela Dogotaru

„Daniela Dogotaru: „Am fost omul potrivit în locul potrivit”

Provin dintr-o familie de oameni simpli, ambii părinți sunt pedagogi. Nu am trăit în lux niciodată. Am avut perioade foarte grele. Mama a plecat la muncă în State, să putem acoperi niște datorii. Eu aveam 15 ani și, respectiv, aveam nevoie de ea în perioada aceea. Atunci am aflat că tata o înșela pe mama. Plecarea ei tare ne-a unit, pe mine și sora mea. Tot atunci, eu mi-am pierdut cea mai bună prietenă. Avea 19 ani și a murit din cauza leucemiei. Această perioadă m-a maturizat mult.

Sunt strictă și critică cu mine. Părinții noștri nu ne-au zis niciodată că suntem „wow”, că suntem „bravo”. Dar nu am ce să le reproșez, majoritatea copiilor generației mele au fost crescuți așa. Noi am fost educați în URSS, cu aripile tăiate și capul plecat, mai ales femeile. Este important și mediul, dar îmi pare că femeile au nevoie de susținere, fie că vine de la soț sau tată sau prieteni. Tinerele generații își cunosc mult mai bine drepturile! Noi, generația din ‘80 încoace, avem o anumită cumsecădenie, cei de după 2000 sunt foarte hotărâți.

Părinții mei n-au avut bani puși deoparte niciodată. Nici eu cu soțul. Noi în continuare stăm cu chirie. Vrem să investim într-o afacere, nu într-o casă. Banii trebuie să circule. Nu mi-e jale să investesc bani, să-i cheltuiesc. Ba chiar cu cât îi cheltuiesc mai ușor, parcă mai ușor vin. Mi-am luat o mașină nouă după 8 ani de utilizare a precedentei. Am vrut o mașină pe care mi-am luat-o cu banii mei. Și m-am despărțit ușor de banii ăștia…

Ideea unei grădinițe a venit după ce am vizitat un proiect asemănător în România. Mi s-a părut foarte interesant, dar nu-mi dădeam seama ce amalgam de muncă e nevoie. Fondatorii grădiniței mi-au spus că e mult de muncă și nu mă voi descurca singură având un bebeluș de sân. Ok, cu răbdare. Mă angajasem într-un ONG, dar nu am renunțat la ideea de a avea un business.

Într-o zi, chiar nu știu cum, am ajuns la ODIMM. M-am întâlnit cu o femeie de acolo și, cât am urcat pe scări trei etaje, i-am povestit ce vreau să fac. Ea mi-a făcut cunoștință cu o colegă care mi-a spus că am două săptămâni la dispoziție în care să înregistrez un SRL și să scriu un proiect și un business plan. Am fost omul potrivit în locul potrivit.

Am depus proiectul pe 1 decembrie 2018, iar răspunsul l-am primit abia pe 11 mai – proiectul meu a fost selectat! Nu știam ce să fac… Să mă bag sau nu în povestea asta?!

Am zis că, asta e, încerc! Au urmat lungi căutări de chirie, multă birocrație, teamă că nu voi reuși să acopăr costurile (banii de la ODIMM au ajuns abia peste jumătate de an), dar și bucurii. Pe 6 octombrie am făcut deschiderea centrului educațional, iar în decembrie aveam trei copii la grădiniță. Dintre aceștia, unul era al meu, unul era pe barter și doar părinții unui singur copil plăteau serviciile grădiniței. A fost tare greu. Resursele mele se epuizaseră. Și iar soțul meu a intervenit cu o singură frază: „N-a mers, asta e. Ai închis ușa și ai mers mai departe”. Dar la sfârșit de decembrie, au apărut 5 copilași noi. Așa mi-am acoperit chiria și salariile. ”

Daniela Dohotaru este  este fondatoarea primei grădinițe TECH din Republica Moldova.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *