Processed with VSCO with a6 preset

Interviu BizLaw cu Președinta AFAM, Otilia Drăguțanu

Processed with VSCO with a6 preset

Este o femeie de afaceri care inspiră prin profesionalism, perseverență, punctualitate și pasiune pentru tot ceea ce face. Otilia Drăguțanu este în mediul de business de 16 ani, iar la începutul acestui an a fost desemnată președinta Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM). Într-un interviu pentru BizLaw, directoarea companiei Berlizzo Group a vorbit despre problemele cu care se confruntă femeile de afaceri din Moldova, cele mai mari greșeli ale unui om în business sau cum poate fi ”îmblânzită frica de eșec”. ”Am auzit de atâtea ori oameni spunând că nu se lansează într-un domeniu pentru că e mare concurența. Sunt sigură că nu concurența e cea care te încurcă. Dacă există ofertă, înseamnă că există și cerere. Iar loc sub soare este pentru toată lumea”.

BizLaw: Doamna Drăguțanu, de la începutul acestui an sunteți președinta AFAM. Cum a trecut prima jumătate de an?

Otilia Drăguțanu: Sunt onorată să conduc această organizație, care întrunește femei antreprenoare din diferite sectoare ale economiei. Privesc acest rol al meu ca pe un mare privilegiu care mi-a fost acordat, dar și ca pe o mare responsabilitate. În prima jumătate de an am avut nevoie de timp pentru a le cunoaște, a le studia necesitățile, a înțelege ce caută o femeie de afaceri atunci când devine membră a unei organizații profesionale. Din acest proces de analiză a activității anterioare a asociației și a caracteristicilor membrelor a rezultat o profundă admirație față de aceste femei energice, entuziaste, muncitoare, creative, vizionare, dar și un plan de acțiuni care să ne permită să oferim valoare maximă, la nivelul așteptărilor lor. Am organizat mai multe evenimente, întâlniri, discuții, atât între membre, dar și cu persoane invitate.

BizLaw: Nu este simplu să aduni toate femeile de afaceri din Moldova. La ce strategii/tactici recurgeți? Câte membre are AFAM?

Otilia Drăguțanu: Avem peste 100 de membre. Bineînțeles, scopul este de a întruni cât mai multe femei, care au ales să construiască și să dezvolte o afacere în țara lor, indiferent de obstacolele și dificultățile pe care le întâmpină și care nu sunt puține. Vrem să le oferim accesul la această platformă, care le permite să se facă auzite și să comunice cu femei ca și ele, cu aceleași năzuințe, scopuri și dificultăți. Mai mult, vrem să oferim acces la instruire și informație cât se poate de relevantă pentru ele, care să le ajute să-și dezvolte afacerile într-un ritm susținut. Efortul principal este îndreptat spre a face cunoscută activitatea asociației unui număr cât mai mare de femei. Prin intermediul rețelelor sociale și a partenerilor noștri media, activitățile pe care le organizăm sunt văzute de femeile de afaceri și le trezesc interesul și dorința de a deveni membre AFAM.

BizLaw: Totuși, dorința de a fi înaintea tuturor este destul de populară printre femei. Nu exclud că în afaceri e la fel. Ce se întâmplă la Asociație când se adună zeci de femei, toate frumoase, înțelepte, cu afaceri?

Otilia Drăguțanu: Femeile sunt atât de diferite și dorințele sunt atât de diferite, încât nu putem generaliza și spune că toate își doresc să fie înaintea tuturor. În AFAM suntem colege și partenere, nicidecum concurente. Adevărat, membrele noastre sunt femei ambițioase și orientate spre rezultat, dar în același timp mature și sigure de sine. Principiul după care mă conduc și pe care îl promovez și printre colegele mele este că nu poți fi decât în concurență cu propria persoană și că e util să te compari doar cu tine cea de ieri, ca să înțelegi care îți este evoluția și dacă progresezi sau nu către cea mai bună versiune a ta.

Obiceiul de ”a te uita în curtea vecinului” nu este deloc constructiv, ci doar o irosire de energie și timp.

Când se adună zeci de femei se bucură de compania celorlalte, fac schimb de experiență, discută și găsesc răspunsuri la întrebări și soluții la probleme.

Processed with VSCO with a5 preset

Bizlaw: Despre ce discută, tot despre afaceri?

Otilia Drăguțanu: Pentru că scopul principal al Asociației este promovarea și susținerea antreprenoriatului feminin și asistența membrelor în dezvoltarea afacerilor, se discută în principal la subiecte legate de business. Însă, membrele au și foarte multe interese și pasiuni despre care discută. De exemplu, am lansat în cadrul Asociației un reading club, unde citim și vorbim despre ce am citit. Dezvoltarea personală este un subiect foarte frecvent la întâlnirile membrelor. Și bineînțeles, pentru că familia este o parte atât de importantă a vieții fiecărui om, ele vorbesc și despre lucruri legate de familie, mai ales de copii.

BizLaw: Care sunt problemele cu care se confruntă o femeie care conduce/inițiază o afacere?

Otilia Drăguțanu: Lipsa capitatului inițial, dificultatea în accesarea surselor de finanțare, insuficiența abilităților antreprenoriale și a cunoștințelor necesare pentru dezvoltarea afacerii, incapacitatea de a-și planifica activitatea și utilizarea irațională a resurselor, lipsa încrederii în sine, dificultatea de a îmbina activitățile de business cu grija pentru casă și familie, percepția destul de răspândită în societate că femeia are un alt rol în viață, iar afacerile sunt pentru bărbați.

BizLaw: În business, bărbații sunt un impediment sau o provocare pentru femei?

Otilia Drăguțanu: Bărbații nu sunt nici una, nici alta. De fapt, mai bine zis sunt și una și alta. Ceea ce vreau să spun este că unii oameni ne pot ajuta să evoluăm, iar alții ne pot încurca și încetini în drumul nostru. Asta depinde de caracterul și personalitatea oamenilor cu care interacționăm și de cât de pricepute suntem noi în a crea relații constructive, cu oameni care să ne inspire și motiveze. Dacă sunt bărbați, sau femei este absolut irelevant.

BizLaw: Totuși, din experiența Dvs., cine dă dovadă de mai multă iscusință în afaceri, femeia sau bărbatul?

Otilia Drăguțanu: Am ferma convingerea că nu genul este cel care determină succesul în afaceri. Am avut norocul să cunosc pe parcursul anilor și femei, și bărbați care au cunoștințele și abilitățile necesare și care au muncit din noapte în noapte ca să dezvolte o afacere.

Dacă reușești sau nu în business depinde de viziune, perseverență, energie, entuziasm, efortul depus și nu contează dacă te-ai născut bărbat sau femeie.

BizLaw: Sunteți o femeie exemplu pentru mediul de afaceri din Moldova. Multe femeie și-ar dori să fie în locul Dvs. Cum reușiți și cât de complicat este?

Otilia Drăguțanu: Sunt flatată de acest calificativ, deși nu acesta mi-a fost scopul. Scopul meu a fost și este să-mi fac munca cu drag și grijă, să tind spre excelență în tot ceea ce fac, să mă dezvolt și să devin cea mai bună versiune a mea și să-i ajut și pe cei din jur să facă acest lucru. Am reușit pentru că îmi place la nebunie ce fac și o fac cu pasiune, dar și pentru că am știut (am învățat mai bine zis) să mă opresc din când în când și să analizez care este direcția în care merg, dacă este corectă și dacă aș putea face ceva mai bine.

Cred că cea mai mare greșeală a unui om în business, dar și în viață în general, este să adopte o atitudine de victimă: ”noi am făcut tot cum trebuie, dar iată clienții, piața, criza etc. ne-au încurcat”.

De fapt, unica abordare cu adevărat constructivă este că totul depinde de tine și că dacă nu ai obținut rezultatul dorit înseamnă că nu ai făcut suficient sau procesul a fost greșit. Astfel, dacă vrei să-ți atingi scopurile, de fiecare dată puneți întrebarea ce poți face altfel? Fii sincer cu tine și dacă nu merge, schimbă-ți abordarea. Pentru că dacă faci ce-ai mai făcut, vei primi ce-ai mai primit. Iar pentru a obține un rezultat diferit sunt necesare acțiuni diferite.

BizLaw: De câți ani faceți afaceri și de la ce ați început?

Otilia Drăguțanu: Compania mea a fost fondată cu 16 ani în urmă. Am început de la ceea ce mă pasiona, limbile străine. Am deschis întâi o companie de traduceri, care lucra cu persoane fizice, apoi în destul de scurt timp am început a lucra cu clienți corporativi. Cu anii, Berlizzo Translations a cresut și a devenit lider pe piața de traduceri corporative, dar am dezvoltat și alte linii de servicii: organizare de evenimente prin Berlizzo Events, PR și comunicare prin Communications Boutique, turism experențial prin Berlizzo Adventure și portalul evenimente.md. Deocamdată, nu avem intenția de a dezvolta servicii noi, pentru că nu ne ajung capacități, dar și pentru că sunt multe de făcut în cadrul departamentelor deja create și vrem să le aducem la nivelul de excelență pe care l-am descris în viziunea companiei.

BizLaw: Câteva sfaturi de la Otilia Drăguțanu: cum luptăm cu fricile de la început?

Otilia Drăguțanu: Deși aparent ți-e frică de multe, de fapt fricile unui antreprenor sunt în esență două: frica de necunoscut și frica de eșec. Frica de eșec poate fi depășită prin pregătirea de  reușită. Și asta o faci analizând și studiind de ce ai nevoie pentru a reuși și asigurându-te că ai, știi și faci tot ce este necesar. Acțiunea este întotdeauna cel mai bun remediu împotriva oricărei frici.

Un alt lucru care mi se pare important este să îmblânzești frica de eșec, desfășurând în imaginație cel mai rău posibil scenariu: care e cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla?

Atunci vezi că și în caz de eșec lucrurile nu sunt chiar atât de grave și ești mai sigur de pașii pe care îi faci. Însă, acest exercițiu de imaginație e bine să-l facem o dată și atât. În rest, ne gândim, visăm, ne programăm pentru succes.

BizLaw: Dvs. ce provocări ați avut de înfruntat? Cine vă susține în ascensiunea dvs. profesională?

Otilia Drăguțanu: Am întâmpinat pe parcursul acestor ani tot felul de greutăți și situații dificile. De fiecare dată am căutat răspunsuri și soluții în cărți, în exemplul altor antreprenori ca mine și în discuții cu oameni care m-au sfătuit, inspirat, motivat. Sunt un om norocos, pentru că viața mi-a scos în cale mulți astfel de oameni, care au avut o contribuție majoră la progresul meu ca persoană, dar și al companiei mele. Întotdeauna m-au susținut familia și prietenii, care mi-au amintit că ”i’m a supergirl” și pot face orice îmi pun în gând. M-au susținut mentorii care m-au învățat cum să fac greșelile care îmi vor fi utile pentru creștere.

Pentru că o greșeală nu e decât o lecție. Fără greșeli nu avansezi. Ceea ce contează cel mai mult este viziunea, pasiunea și perseverența.

Processed with VSCO with a5 preset

BizLaw: Bănuiesc că au fost și momente în care ați dat mâinile în jos. Ce v-a determinat să mergeți înainte?

Otilia Drăguțanu: Eu sunt binecuvântată cu un optimism incurabil. Viața o privesc prin niște ochelari roz imenși, care îmi permit să văd că lumea e plină de miracole și oamenii sunt buni și binevoitori. Sunt momente când mă simt obosită și mai puțin motivată, dar acestea nu durează. Scopurile și visele mele mă determină să merg înainte și să fiu în permanentă mișcare. Cred că fiecare om are în lumea aceasta o misiune supremă și că totul devine ușor și munca nu mai e simțită ca un efort greu de suportat, atunci când omul descoperă care este această misiune a lui.

BizLaw: Dacă ar fi să numiți 3 persoane care v-au influențat cariera, cine ar fi acestea?

Otilia Drăguțanu: Au fost atât de multe persoane încât mi-e foarte greu să numesc trei. Răspunsul meu nu va fi deloc original, însă cel mai mult m-a influențat tatăl meu care a fost profesor universitar și trăia printre cărți. Datorită lui am devenit prietenă cu cărțile, care mi-au influențat dezvoltarea și progresul. Mama mea m-a făcut să prețuiesc frumosul și arta, și mi-a dezvoltat abilitățile de comunicare și relaționare fără de care nu poți reuși în niciun domeniu. Și al treilea om care m-a influențat a fost diriginta și profesoara mea de franceză din liceu, care m-a făcut să-mi placă limbile și culturile străine, și această pasiune a mea a determinat primul pas care l-am făcut în carieră.

BizLaw: Au fost momente în care vi s-a reproșat că ați ajuns femeie de afaceri datorită soțului Dvs?

Otilia Drăguțanu: S-a întâmplat, nu o dată. Și de fiecare dată am spus că am ajuns femeie de afaceri inclusiv datorită soțului meu, care a fost lângă mine de la bun început și care, atunci când mă gândeam dacă să mă aventurez pe drumul antreprenoriatului, mi-a spus: Dar ce ai de pierdut? Încearcă! Tot de la el am învățat, printre multe altele, că timpul este cea mai importantă resursă a mea și că trebuie să știu să-l folosesc.

Dacă te apuci de un lucru, chiar e important să îl faci ca la carte, nu după ureche, că orice client va simți dacă ceea ce îi oferi e făcut pe jumătate etc.

Datorită lui sunt mai organizată, mai concentrată pe scopul meu, mai sigură. Și pentru asta îi sunt recunoscătoare.

BizLaw: Administrați afaceri din diferite domenii. Care este cel mai dezvoltat, cel mai profitabil sau cel mai interesant?

Otilia Drăguțanu: Toate sunt interesante, pentru că eu nu pot face bine lucrurile care nu mă pasionează și nici nu mă apuc. Adevărat că sunt la etape de dezvoltare diferite. Unele deja foarte stabile și profitabile, cum sunt traducerile și evenimentele, altele au depășit etapa de start-up și sunt deja în creștere, altele sunt la început. Gestionarea unei astfel de afaceri este destul de complexă, pentru că la diferite etape ale afacerii necesitățile și problemele sunt diferite. Însă, cu o echipă bine aleasă și bine instruită devine mult mai ușor.

BizLaw: După ce criterii alegeți angajații? Ce tehnici puneți în aplicare la selectarea lor?

Otilia Drăguțanu: Întotdeauna caut oameni cu atitudinea corectă. Pentru că dacă unele abilități și cunoștințe le poți dezvolta, atitudinea formată deja este aproape imposibil să o schimbi. Caut oameni care tind spre excelență în tot ce fac, care vor să crească și să se dezvolte, pentru care mersul la serviciu nu este un chin, care-și dedică nu doar timpul, dar și sufletul lucrului pe care-l fac.

În rest, pentru că pentru fiecare funcții sunt necesare diferite abilități, facem selecția în baza unui card al poziției care descrie ce experiență trebuie să aibă și ce trebuie să cunoască potențialul angajat pentru funcția respectivă. De asemenea, pentru fiecare funcție sunt elaborate teste pe care persoana care vine la interviu trebuie să le treacă.

BizLaw: Cum reușiți să-i motivați, să-i păstrați? Câteva secrete pentru angajatori.

Otilia Drăguțanu: În general, totul pornește de la politica de recrutare și cultura organizațională. Dacă o persoană nu se descurcă la job-ul pentru care a fost angajată, înseamnă că la procesul de recrutare s-a făcut o greșeală și el nu a fost potrivit pentru job-ul respectiv din start. Deci, a cui este vina? A angajatorului. Dacă oamenii pleacă sau nu sunt motivați și lucrează pe jumătate, înseamnă că se întâmplă ceva în companie care îi face să nu se simtă apreciați și entuziasmați de lucrul pe care-l fac. Se întâmplă uneori să fie o problemă a angajatului, care este demotivat din motive personale și atunci ori alegi să îl ajuți, ori îl lași să plece. Însă, de cele mai multe ori, angajatorul este cel care trebuie să creeze o astfel de cultură încât omul să vină la lucru cu energie și tragere de inimă și să se simtă liber să creeze, să construiască, să dezvolte.

BizLaw: Situațiile de risc/stres pot fi prevenite într-o companie? Care este strategia dvs.?

Otilia Drăguțanu: Situațiile de tensiune nu pot fi prevenite, pentru că există și vor exista deadline-uri scurte, clienți agitați și pretențioși, problemuțe pe care nu le-ai prevăzut și pe care trebuie să le rezolvi prompt și eficient. Ce contează este modul în care antreprenorul și oamenii din echipa sa sunt instruiți să gestioneze astfel de situații. Noi avem instituită în companie o politică de management al riscurilor. Practic toate situațiile de risc și modul de acțiune în aceste situații sunt descrise în această politică. Cred că este cea mai eficientă modalitate de a minimiza stresul. Dacă o situație a fost analizată și fiecare știe ce să facă, omul nu mai simte că i se duce pământul de sub picioare când se confruntă cu problema respectivă și o gestionează mai calm și mai eficient.

BizLaw: Cum ați descrie piața afacerilor din Moldova? În ce domeniu este ”verde” la inițiat afaceri?

În Moldova este mult mai ușor să-ți pornești o afacere decât în alte țări. Depinde însă ce faci mai departe cu afacerea pe care ai lansat-o și ce strategie ai. Chiar sunt sigură că ai verde să-ți startezi o companie în orice domeniu, atât timp cât ai răspuns la întrebările: cine are nevoie de serviciul/produsul meu, cum va ajunge produsul meu la target, cum asigur calitatea constantă? Dar cea mai importantă întrebare: care este avantajul meu competitiv?

Am auzit de atâtea ori oameni spunând că nu se lansează într-un domeniu pentru că e mare concurența. Sunt sigură că nu concurența e cea care te încurcă. Dacă există ofertă, înseamnă că există și cerere.

Iar loc sub soare este pentru toată lumea. Mai degrabă gândește-te ce oferi tu în plus pentru ca omul să prefere să vină la tine și nu la concurentul tău. Și concentrează-te pe acel ceva. Un alt lucru care mi se pare important este să nu facă business ”pe de rost”. Nu este nevoie să inventeze bicicleta. Ideea trebuie să fie originală, însă modul de organizare a afacerii este o știință care a fost studiată și s-au scris foarte multe cărți.

Citiți, mergeți la cursuri, căutați mentori. Învățați să faceți afaceri ca la carte și reușita vă este asigurată.

BizLaw: Sunteți soție, mamă, antreprenor. Care este cea mai dificilă misiune?

Otilia Drăguțanu: Niciuna nu este dificilă. Fiecare necesită efort și oferă satisfacție. Cel mai complicat e să știi să le îmbini în așa fel încât niciun domeniu al vieții tale să nu fie neglijat. Pentru mine toate sunt la fel de importante și de aceea, am învățat să jonglez. Aici te ajută tehnicile și instrumentele de time management și self management.

BizLaw: În familia Drăguțanu, cât de des se discută despre business, afaceri?

Otilia Drăguțanu: Nu foarte des. Casa este refugiul nostru. Acolo ne retragem pentru a ne relaxa, a ne odihni, a acumula energie pentru următorul ”maraton”. Când venim acasă lăsăm serviciul la serviciu și preferăm să discutăm despre alte lucruri importante pentru familia noastră. Însă, dacă există o situație care vrem să o împărtășim sau avem nevoie de un sfat, atunci bineînțeles discutăm și despre afaceri.

BizLaw: Ce cărțile care v-au ajutat să creșteți profesional?

Otilia Drăguțanu: Sunt foarte multe cărți. La diferite etape ale vieții mele cărțile au fost diferite. Pot numi câteva care m-au influențat în ultimii câțiva ani.

  • Good to great, Jim Collins,
  • The leader who had no title, Robin Sharma,
  • Start with why, Simon Sinek,
  • The seven habits of highly effective people, Stephen Covey,
  • The virgin way, Richard Branson,
  • Understanding emotional intelligence, Daniel Goleman.

În general, e bine să înțelegem că despre fiecare aspect al afacerii și personalității noastre a fost deja scrisă cel puțin o carte și are rost să o căutăm.

BizLaw: Cât de eficiente sunt cărțile motivaționale, care pretind că te învață cum să câștigi primul milion sau cum să faci afaceri? Dacă ne-am orienta după titluri, atunci un moldovean din doi ar fi milionar, dar nu e chiar așa

Otilia Drăguțanu: Eu cred în cărțile din care înveți ceva. Cărțile care sunt menite doar să motiveze nu funcționează, pentru că după părerea mea motivarea vine din interior. Dacă nu ai hotărârea internă de a face, deveni, obține ceva, nicio carte din lume nu te va ajuta.  Știi de ce nu sunt toți bogați? Pentru ca să ai ce-ți dorești înseamnă să fii dedicat cauzei tale și să fii pregătit să muncești atât cât este nevoie, să înveți și să te instruiești atât cât este nevoie, să devii persoana care este nevoie să fii. Și asta nu este ușor. Zona de confort este mult mai atrăgătoare.

BizLaw: Aveți timp pentru shopping, prietene?

Otilia Drăguțanu: Nu merg atât de des la shopping. Acum când poți comanda orice online nici nu mai este nevoie. Pentru prietene îmi fac timp. Ele sunt cele care îmi oferă susținere, sfaturi, inspirație și cu care mă distrez, căci și distracția trebuie să facă parte din agenda oricui. Dacă suntem tot timpul încruntați și serioși, îmbătrânim repede. Prietenele mele sunt diferite, dar fiecare îmi oferă ceva care este foarte prețios pentru mine. De la una dintre ele mă molipsesc de dragoste nebună de viață, alta îmi oferă o stare de calm și căldură ce nu o pot compara cu nimic, o altă prietenă e cea mai bună ascultătoare și sfătuitoare din lume, cealaltă îmi înlocuiește psihologul pentru că are o capacitate fenomenală de înțelegere și analiză a comportamentului uman. Le iubesc și mă mândresc cu ele, și încerc, la rândul meu, să le ofer tot ce am mai bun.

BizLaw: Cum vă alegeți prietenii?

Otilia Drăguțanu: Nu am o strategie. E o chestie de emoție, intuiție, ”chimie”. Oamenii care sunt ai tăi îi simți din prima. Vorbești cu o persoană și simți că o cunoști de-o viață. O simți dragă și apropiată.  Până acum viața mi-a oferit cei mai buni prieteni. Sunt un om norocos.

Vă mulțumesc pentru interviu.

Sursa: www.bizlaw.md

Comments are closed.