Image (2)

Principiile de Abilitare a Femeilor  sunt ”autentice” pentru AFAM

Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova #AFAM a participat la discuții pe marginea promovării și implementării Principiilor de Abilitare a Femeilor (Women Empowerment Principles, WEPs ), organizate de către UN Women Moldova.

O frumoasă ocazie de a afla din prima sursă informații asupra acțiunilor curente implementate de UN WOMEN Moldova și alți parteneri de dezvoltare la acest subiect, precum și despre experiența unor companii naționale care s-au aliniat acestui proces.

UN Women şi Pactul Global ONU au elaborat Principiile de Abilitare a Femeilor pentru a unifica eforturile în asigurarea incluziunii femeilor la toate nivelurile. Egalitatea înseamnă afaceri.

Această inițiativă încurajează agenții economici de toate dimensiunile, din toate țările, industriile și sectoarele, să ia măsuri decisive pentru egalitatea de gen. Prin această inițiativă s-a urmărit alinierea operațiunilor și strategiilor de afaceri cu cele zece principii universale ale drepturilor omului, standardelor muncii, mediului și combaterii corupției.

Cele 7 principii de Abilitarea economică a femeilor presupun:  Constituirea liderismul corporativ la nivel înalt pentru egalitatea de gen. Tratarea corectă a  femeilor și a bărbaților la locul de muncă – respectarea și susținerea drepturilor omului și non-discriminarea. Asigurarea sănătății, siguranței și bunăstării tuturor femeilor și bărbaților angajați. Promovarea educației, instruirii și dezvoltării profesionale pentru femei.  Implementarea modelelor de dezvoltare a întreprinderii, lanțul de aprovizionare și practici de marketing care abilitează femeile. Promovarea egalității de gen prin inițiative comunitare și advocacy.  Măsurarea și raportarea publică a  progresului înregistrat în realizarea egalității de gen.

La discuții au luat parte un șir de asociații de afaceri din țară printre care  Asociația Investitorilor Străini, EBA, Asociația Companiilor Social Responsabile din Republica Moldova;  companii private partenere semnatare Principiilor de Abilitare a Femeilor, reprezentanți ai ODA, Consiliul Economic, pe lângă Prim Ministru, EBRD.

Potrivit UN Women, în Republica Moldova, până la moment, șase companii au devenit semnatare ale Principiilor de Abilitare a Femeilor.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *