„Pentru a fi actuali pe piaţă, suntem nevoiţi să investim foarte mult în dezvoltare.”
Gestionarea afacerii mi se părea ceva din zona fantasticului. Mă simţeam mai bine având doar o fişă de post. Dar când mi s-a propus să preiau o afacere de organizare a evenimentelor, am acceptat. A fost o provocare, dar este cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat, căci am ieşit din zona de confort.
Acum sunt director AQA – o afacere care se ocupă de organizarea evenimentelor. Ne orientăm mai mult spre clienţi străini, astfel încât am organizat mai multe conferinţe pentru organizaţii precum Consiliul Europei, UNDP, Comisia Europeană ş.a.
În Moldova industria organizării evenimentelor este ca o pagină albă. AQA – compania pe care o reprezint – este pe cale să devină membru al Federaţiei Europene a Asociaţiilor Organizatorilor Profesionişti de Conferinţe. Este un bun început, pentru a atinge scopul final, şi anume de a face o destinaţie MICE (Meetings, Incentives, Congresses and Events) pentru europeni, întrucât avem ce arăta şi cu ce ne mândri. Industria organizării evenimentelor în Moldova nu prea este dezvoltată, însă eu vreau să contribui la creşterea şi dezvoltarea acesteia.
Am făcut la viaţa mea mult voluntariat, care m-a ajutat în dezvoltarea personală şi am simţit astfel că am abilitatea de a fi bună. În acelaşi timp, în experienţa de voluntar am întâlnit oameni care mi-au putut oferi un sfat bun. Cred că este importantă ghidarea în viaţa fiecărui om, căci cineva străin vede mai bine abilităţile tale şi poate să te ghideze, să te încurajeze să mergi pe o cale sau alta.
Am ţinut să investesc în dezvoltarea mea personală. Acum investesc foarte mult în dezvoltarea echipei, considerând că motivarea nefinanciară este mult mai importantă decât un bonus la salariu. Pe parcursul vieţii omul trebuie să crească constant. Noi, pentru a fi actuali pe piaţă, suntem nevoiţi să investim foarte mult în dezvoltare.
O dificultate pe care o întâlnesc şi alţi antreprenori este sistemul nefavorabil pentru lansarea afacerilor şi dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii. Sunt necesare mai multe programe care să faciliteze dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii, iar astfel acestea vor înflori mai rapid. Cred că schimbarea trebuie să vină de la noi, antreprenorii, să trecem noi înşine peste obstacolele pe care le putem întâlni.
Femeilor le doresc foarte mult curaj, insistenţă şi să nu le fie frică să pună întrebări. Dacă au posibilitatea, să-şi ia un mentor, căci deseori este nevoie de o experienţă în spate. Totuşi cred că avem suficiente femei în afară şi în Republica Moldova, care au demonstrat că suntem la fel de bune ca şi bărbaţii. În compania mea lucrează doar femei. Poate este din cauza specificului acestui job, căci femeile se caracterizează printr-o inteligenţă emoţională şi mă simt foarte confortabil cu ele în echipă. Este important să-ţi faci jobul foarte bine şi astfel se diminuează diferenţa creată de societate între bărbaţi şi femei.
Pentru mine este un lux să stau să citesc o carte bună şi mă refer la o carte care te poate face să uiţi de restul. În timpul liber îmi place să petrec mult timp cu fiul meu şi să călătoresc.
Acest articol a fost creat de către Asociaţia Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), în cadrul proiectului „Istoria mea de succes”, cu sprijinul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei