Tatiana Kyshynska, originară din Odesa, a trecut prin experiențe dificile din cauza războiului din Ucraina. Este lucrător medical de specialitate, iar până la război a activat timp de 9 ani într-un centru de reabilitare pentru copii cu dizabilități. Pentru a-și asigura siguranța fiului ei cel mic, Tatiana a trebuit să ia o decizie dificilă: să părăsească casa și familia în Ucraina, lăsând acolo o parte din inimă și cei doi fii mai mari, care la acel moment deja erau majori și nu puteau pleca.
În Moldova, unde a găsit adăpost, a fost nevoită să înceapă o nouă viață de la zero. Această schimbare a fost marcată nu doar de distanța fizică de cei dragi, ci și de dorința puternică de a se implica activ în comunitate și de a ajuta alți refugiați să facă față provocărilor și să se integreze mai ușor.
În Moldova, Tatiana nu a rămas pasivă, ci, dimpotrivă, s-a implicat imediat în activități de voluntariat prin „Armata Salvării”. Experiența sa de voluntariat nu doar că i-a adus un sentiment de utilitate și împlinire personală, dar a reprezentat și o modalitate eficientă de a se adapta la noile realități și de a crea legături cu alți refugiați. Tatiana a devenit o susținătoare activă a mamelor și copiilor care întâmpinau dificultăți în procesul de integrare, oferindu-le sprijinul și înțelegerea de care a avut și ea nevoie.
Inspirată de această experiență și dornică să creeze un mediu propice pentru toți copiii, inclusiv cei cu nevoi speciale, Tatiana a nutrit un vis în inima ei – acela de a deschide un centru de dezvoltare în Chișinău, axat pe art terapie. Pentru ea, acest vis nu este doar o aspirație personală, ci și un angajament față de binele comunității, unde fiecare copil să primească sprijinul și oportunitatea de a se dezvolta la întregul său potențial.
Tatiana povestește că în căutarea finanțării pentru acest vis, a explorat diverse posibilități și a bătut în multe uși. Din intîmplare a aflat despre existența Clubului de Solidaritate creat în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor afectate de crize pentru o societate mai bogată şi mai stabilă”, implementat de CNTM în parteneriat cu AFAM, cu susţinerea UN Women, şi finanţat de Fondul Femeilor pentru Pace şi Asistenţă Umanitară.
Aici a aflat despre programele de suport oferite de pentru femeile refugiate din Ucraina și a fost inspirată să lanseze propria sa afacere. A participat la sesiunile de instruire antreprenorială și de coachingprecum și referită pentru participarea la alte programe cu componetă de grant.
Tatiana este gata să vorbească ore în șir despre beneficiile art-terapiei pentru a îmbunătăți starea de bine emoțională, mentală și fizică a copiilor. Ea spune că la Chișinău a cunoscut multe mame cu copii din Ucraina care necesită abordare terapeutică specială pentru a depăși traumele din urma războiului și a schimbărilor din viețile lor.
Tatiana Kyshynska a cunoscut și membrele AFAM, exemplul cărora i-a dat increderea în puterea femeilor.. Tatiana este conștientă că va fi nevoie de multă muncă și dedicare. Ideia Centrul său „GaTa” prinde contur și va veni ziua când își va deschide larg ușile pentru a oferii copiilor un loc special pentru dezvoltare și vindecare prin artă.
Prin povestea sa, Tatiana le oferă motivație și inspirație altor femei refugiate din Ucraina, demonstrând că, cu determinare și sprijin , este posibil să-ți transformi visurile în realitate, indiferent de obstacolele întâlnite pe drum.
Add a Comment